Browse By

L’OBSERVATORI CIUTADÀ CONTRA LA CORRUPCIÓ I ATELIER ONGD ORGANITZEN LES JORNADES “PODEM PREVENIR LA CORRUPCIÓ?”

Comencen aquest dijous 11 de maig a la Facultat de Dret, i acaben aquest dissabte 13 a la Biblioteca de Ciències Socials Gregori Mayans

Està prevista la participació de representants institucionals i associacions valencianes i europees

L’Observatori Ciutadà contra la Corrupció és una associació d’associacions, formada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), ACICOM, Atelier ONGD, Ca Revolta, Escola Valenciana, Perifèries, i Societat Coral El Micalet. Aquestes 7 entitats van acordar impulsar aquesta iniciativa davant l’evidència que els nombrosos i greus casos de corrupció immersos en processos judicials són l’expressió no només de pràctiques corruptes contra les quals cal lluitar, sinó també d’un dèficit en la conscienciació ciutadana sobre la gravetat i conseqüències d’un problema corrosiu per a qualsevol democràcia.

Moguts per la necessitat de col·laborar en alimentar aquesta consciència, les 7 entitats vam crear l’Observatori com a instrument per avançar en aquesta direcció. Tot i la limitació de recursos, la gravetat del problema ens animà a realitzar unes primeres sessions de treball el novembre de 2015, i unes primeres jornades europees el maig de 2016, amb un notable èxit de participació, i també a iniciar contactes amb associacions europees amb un plantejament semblant, per a conèixer –i en la mesura de les possibilitats exportar- les seues iniciatives.

Des d’aleshores, però, s’ha produït una nova allau de casos de corrupció davant dels quals la ciutadania assisteix perplexa i impotent, i que són motiu d’irritació i alarma socials. Davant d’aquesta realitat persistent, les entitats que formem l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció creiem que les administracions públiques competents en la matèria han d’intensificar el seu treball per a garantir la transparència i actuar eficaçment en la prevenció de casos de corrupció. I que també cal la implicació de la ciutadania i les organitzacions socials, perquè hi ha corruptes i corruptors fora de les institucions, i perquè la preocupació s’ha de traduir en acció per a ser efectiva.

Som conscients que aquests nous casos són molt majoritàriament el desenmascarament d’actuacions delictives del passat, però també que hi ha molt de treball a fer fins poder tenir la garantia que la corrupció és realment un problema com a mínim de difícil reproducció.

Per tot això, l’Observatori i Atelier ONGD hem dissenyat unes noves jornades, per aprofundir en la línea de treball tot just iniciada. Proposem un espai de diàleg i intercanvi d’experiències entre responsables polítics, representants institucionals, experts i ciutadans, en les II Jornades Europees: Joves – Ciutadania  – Transparència i Lluita contra la Corrupció, que es celebraran els pròxims 11, 12 i 13 de maig de 2017 en el Campus de Tarongers de la Universitat de València.

El dijous de vesprada (16h) i el divendres durant tot el dia (10h-20h), estarem al Saló de Graus de la Facultat de Dret de la Universitat de València. El dissabte 13 estarem de matí, a les 10h, a la biblioteca de Ciències Socials Gregori Mayans.

El debat d’aquests dies girarà al voltant de la pregunta que és la clau de volta, des del nostre punt de vista, del problema: “Podem prevenir la corrupció?”

Sobre aquesta qüestió tractarem de donar llum, a través de les experiències i de les bones pràctiques en la matèria per part de representants d’administracions públiques locals i autonòmiques; a través de la visió i pràctica d’algunes organitzacions de les societats civils de l’Estat espanyol, Itàlia i Croàcia; i, per descomptat, de les aportacions que les persones assistents realitzen a través dels espais de debat.

Som conscients de la importància i del potencial de les noves tecnologies en els impulsos de la transparència i la lluita contra la corrupció; per això, un dels fils conductors de les Jornades seran el paper de les TIC, amb la presentació d’innovadores eines en aquest àmbit.

Amb aquest debat busquem aportar eines i noves vies d’acció. Per això, l’últim dia de les Jornades realitzarem un taller d’elaboració de propostes concretes per a la lluita contra la corrupció.

Programa II Jornades Europees contra la corrupcio 2017


There is no ads to display, Please add some

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *