Browse By

ACPV PRESENTARÀ EN JUNY A VALÈNCIA EL PROTOCOL DE DONOSTIA

En l’acte, hi participarà també Paul Bilbao, president de Kontseilua

El Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics va ser signat el 17 de desembre de 2016 a la ciutat de Donostia (per això es coneix popularment com a “Protocol de Donostia”) per una llarga llista d’associacions i entitats. El seu objectiu és “crear un instrument efectiu per a la igualtat lingüística i el desenvolupament de les llengües en situació de desavantatge”: té, per tant, una voluntat d’instrument útil i pràctic al servei dels drets lingüístics.

Amb aquesta voluntat, el Protocol contempla 7 àmbits de treball (entre els quals, administració pública i institucions, educació, àmbit socioeconòmic, mitjans de comunicació i noves tecnologies…) i una sèrie de mesures en cada àmbit per a garantir els drets lingüístics. Mesures concretes que són objectius a assolir i, posteriorment, a seguir i avaluar: per  això també es contemplen indicadors d’avaluació per a valora el nivell de compliment de les mesures. Així, el Protocol és una guia de treball, amb una metodologia que inclou objectius i seguiment d’aquests, de manera que es convertirà en instrument ciutadà de treball en favor de la igualtat lingüística.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV), després de molts anys d’experiència en la promoció de la llengua i la cultura, i també dels drets lingüístics dels valencians a través d’un servei jurídic que és conegut pel balanç de les moltes sentències guanyades, ha aprés que el treball en aquest àmbit exigeix:

– Primer, objectius concrets, assolibles i clars, que ens puguen permetre avançar, sobre els quals focalitzar l’acció
– Segon, mètode: dissenyar un instrument que ens puga oferir una metodologia que evite la improvisació
– Tercer, aliances, particularment en l’àmbit europeu, per a constituir un lobbie permanent d’acció, coordinació i complicitat, i amb interlocució directa amb les institucions europees, perquè la realització d’actes puntuals a Brussel·les té una efectivitat molt reduïda La participació d’ACPV en ELEN (Ferran Suay, membre de la Junta Directiva d’ACPV, ara n’és el president) i la participació en la creació del Protocol de Donostia són fruit d’aquesta estratègia.

I en aquest sentit, la presència en l’acte de presentació previst del Protocol de Paul Bilbao, president de Kontseilua (l’organització basca que aplega les associacions que treballen per la llengua), és expressió d’aquestes aliances i complicitats que ACPV ha teixit.


There is no ads to display, Please add some

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *