Browse By

Alacant acull una jornada sobre la dona en els processos migratoris a Europa

Dissabte de matí Alacant acollirà una jornada organitzada pel grup parlamentari de l’Esquerra Unitària Europea (GUE-NGL) que tractarà, amb la participació d’expertes en el tema, sobre les dificultats i problemes que afecten a les dones dins els processos migratoris que afecten a Europa. La jornada tindrà lloc a partir de les 11 hores a la sala d’actes del Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), i compta amb entrada lliure.

Tal i com expressa la portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, “l’objectiu d’aquesta jornada és el d’analitzar i donar a conèixer les dificultats i problemes als quals han de fer front les dones en el context de les migracions massives de persones cap a Europa, i amb quina realitat es troben en la seua condició de dones. Quan parlem del problema dels refugiats, moltes vegades esmentem la situació amb què es troben les dones quan arriben a Europa: no acaben les seues dificultats, sinó que es troben amb una situació de vulnerabilitat i risc que en molts casos acaba, fins i tot, en explotació sexual. En general, a totes les situacions de conflicte les dones pateixen les pitjors conseqüències, i a Europa ara mateix ens trobem amb una situació davant la qual les autoritats estan actuant amb polítiques criminals, deportacions a països que no respecten els drets humans, confinament a camps de refugiats… Europa castiga a milers d’innocents, entre els quals hi ha dones que, una vegada més, estan en una situació d’absoluta indefensió”.

La jornada comptarà amb la intervenció de la sociòloga i investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona Natàlia Ribas-Mateos, que ha estat professora del Màster de Migracions de la Universidade de A Coruña, i membre de l’Equip de Sociologia de les Migracions Internacionals (ESOMI), a més d’autora de diversos llibres sobre migració, fronteres i territorialitat. Precisament, la seua xarrada versarà sobre ‘El dret a tindre drets a les fronteres’.

El programa també incorpora a la geògrafa i investigadora de la Universitat d’Alacant Lydia Delicado-Moratalla, que parlarà sobre ‘Tracta i prostitució, una geopolítica actual’. Especialista en estudis interdisciplinars de gènere, ha centrat la seua tasca investigadora en els darrers anys en les xarxes de tracta de persones i d’esclavitud sexual que operen a Àfrica.

Per la seua banda, Marina Albiol intervindrà analitzant les polítiques que la Unió Europea està aplicant contra les persones que demanen refugi, tractant a més els canvis que s’estan implementant actualment al si de l’Eurocambra per modificar les condicions d’asil. L’acte, a més, comptarà amb la participació de la regidora de Cooperació Internacional de l’Ajuntament d’Alacant, Julia Angulo.  

La portaveu d’EU a Brussel·les indica que “considerem molt important la tasca de difondre informació, perquè hi ha un gran desconeixement sobre la resposta inhumana d’Europa davant les persones que demanen refugi, i alhora creiem que és positiu aprofundir en qüestions com els problemes de gènere dins un fenomen com el migratori, que està marcant la realitat socioeconòmica i cultural en què vivim, sense que les institucions ni els organismes internacionals semblen capaços d’oferir altra resposta que no siga la repressió cap a milions de persones innocents”. 

Programa de la jornada ‘‘Dona, tracta de persones i polítiques migratòries a Europa’
Alacant, dissabte 25 de febrer de 2017
11h, sala d’actes del Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA)

–          ‘Tracta i prostitució, una geopolítica actual’, per Lydia Delicado-Moratalla, geògrafa i investigadora d’Estudis de Gènere de la UA.

–          ‘El dret a tindre drets a la frontera’, per Natàlia Ribas-Mateos, investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona.

–          ‘Polítiques criminals de la UE contra les persones que demanden refugi’, Per Marina Albiol, portaveu d’EU al Parlament Europeu.

–          Presenta i modera: Julia Angulo, regidora de Cooperació Internacional de l’Ajuntament d’Alacant.


There is no ads to display, Please add some

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *